Demonstration of Vintage Television Control Room

Ανακατασκευή studio"s SBC TV

Το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας ανακατασκεύασε το 2023 μέρος των τηλεοπτικών στούντιο του SBC TV.

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού
Έρευνα: Βασίλης Μιστριώτης, διευθυντής Οπτικοακουστικού Κέντρου Πολιτισμού
Τεχνική επιμέλεια: Αντώνης Σταμούλης



Ιστορικό


Τον Αύγουστο του 2023 το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας, στο πλαίσιο των ανακατασκευών ιστορικών μηχανημάτων και τηλεοπτικών studio's, ολοκλήρωσε ένα θεματικό control room βασισμένο σε εξοπλισμό που προήλθε από τον τηλεοπτικό σταθμό SBC, αλλά και άλλων όπως του Europe One Θεσσαλονίκης, Jeronimo Groovy Αθηνών, καθώς και συστημάτων που προϋπήρχαν στο μουσείο. 

Με βάση ένα αυθεντικό τηλεοπτικό έπιπλο της δεκαετίας του 1990 από το SBC, ξεκίνησε η ανακατασκευή. Επιλέξαμε το έπιπλο να μην ανακατασκευαστεί, αλλά να παραμείνει με τη φθορά του χρόνου δίνοντας την αίσθηση-πληροφορία στον θεατή της χρονικής διάρκειας που είχε το συγκεκριμένο κέλυφος, αλλά και της επανάχρησης του 25 χρόνια μετά.   



Αντίθετα, τα μηχανήματα που τοποθετήσαμε ανακατασκευάστηκαν με στόχο την καλή τους λειτουργία θέτοντας το συγκεκριμένο control room πλήρως λειτουργικό. Άλλωστε αποτελεί πρόκριμα για το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας, σε σχέση με άλλα ανάλογα τεχνολογικά μουσεία, το γεγονός ότι τα αντικείμενα δεν αποτελούν μόνο εκθέματα, αλλά ιστορικά ολοκληρωμένα συστήματα ("αλυσίδες") που μπορούν να πραγματοποιήσουν τηλεοπτικές παραγωγές. 


Φωτογραφίες από τη  σταδιακή εξέλιξη του Control Room πριν την ολοκλήρωση.

Η ανακατασκευή και η λειτουργία του Control Room


Το συγκεκριμένο control room, αποτελείται από 2 αυτόνομα μέρη, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς ή και μαζί. Η συγκεκριμένη λογική έγκειται στο γεγονός ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί διέθεταν ξεχωριστούς χώρους για συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες, αντίθετα σε ένα μουσείο ο θεατής πρέπει να αντιληφθεί άμεσα, με μια εικόνα, τη φιλοσοφία λειτουργίας του εκάστοτε εκθέματος. Για τον λόγο αυτό υιοθετούμε τον εκθεσιακό όρο "Demonstration" δηλαδή της αναπαράστασης. 

Vasilis Mistriotis at Vintage Broadcast Television Studio Panasonic

Στο πρώτο μέρος (αριστερά) τοποθετείται η παραγωγή και η ροή προγράμματος και στο δεύτερο μέρος (δεξιά) ένα πλήρως οργανωμένο μοντάζ, beta linear suite.

Παραγωγή - Ροή


Η παραγωγή είναι αναλογική PAL, βασισμένη σε broadcast εξοπλισμό από την Panasonic, ιστορικά τεκμηριωμένο όσον αφορά τις χρονολογικές αποστάσεις των μηχανημάτων που η ίδια η εταιρία πρότεινε την δεκαετία του 1990. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τις περασμένες δεκαετίες τα μηχανήματα παρέμεναν στην παραγωγή ακόμη και μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι παρήγαγαν και νέα μοντέλα.


Η παραγωγή αποτελείται από έναν τηλεοπτικό μίκτη Panasonic WJ-5500 Special Effects Generator, ο οποίος αποτελεί και την "καρδιά" της τηλεοπτικής αλυσίδας. Σε αυτόν συνδέονται οι 3 κάμερες Panasonic

WV-F500 μαζί με τα στουντιακά τους View Finder, zoom & focus control. Η σύνδεση τους  πραγματοποιείται μέσω των CCU (Camera Control Unit) Panasonic WV-RC550 και των καλωδίων (Multicable 26 pin) επίσης της Panasonic. Με τον τρόπο αυτό, όλες οι λειτουργίες όπως η ενδοεπικοινωνία, τα tally και οι ρυθμίσεις των καμερών, πραγματοποιούνται με ένα μόνο καλώδιο. 


Το setup ολοκληρώνουν επίσης Panasonic monitor όπου πραγματοιποιείται ο τελικός ελέγχος και πιστοποίησης εικόνας. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι η πιστοποίηση εικόνας μέσω των CCU σε "πραγματική" τηλεοπτική παραγωγή, απαιτεί μια ξεχωριστή θέση εργασίας, χωρίς όμως να αποκλείεται και η συνύπαρξη τους.

 


Vintage Control Room Panasonic WJ-5500 Special Effects Generator CCU WV-RC550

Δεξιά της παραγωγής, τοποθετείται το τμήμα γραφικών και ο μίκτης ήχου. Όσον αφορά τα γραφικά, έχει επιλεχθεί το logo generator SAV LGA 200P + LGA100 SOFTWARE w IBM PC.


Ο μίκτης ήχου Panasonic AU-MX50 αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, μιας και δεν υπάρχει απολύτως καμία πληροφορία ή τεχνικό εγχειρίδιο. Παρόλα αυτά τοποθετείται χρονολογικά στη δεκαετία του 1990 με δεδομένο ότι έχει σχέση με την μίξη εικόνας της Panasonic ΜΧ50.

Panasonic Tv studio control room WJ-5500 Special Effects Generator
Panasonic AU-MX50 Vintage audio mixer

Η ροή προγράμματος τοποθετείται αριστερά στο control room, δίπλα από την παραγωγή. Τη δεκαετία του 1990 στην Ελλάδα άρχισαν να χρησιμοποιούνται - αν και σε περιορισμένη κλίμακα -  τα automation playout system αντικαθιστώντας σταδιακά τη χειροκίνητη ροή προγράμματος, όπου οι χειριστές 24/7 άλλαζαν τις κασέτες στα βίντεο. Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός που το χρησιμοποίησε ήταν ο Rage TV Μυτιλήνης. 


Το 1998 μια ελληνική εταιρία από την Μυτιλήνη σχεδίασε και παρήγαγε το software Jazler tv playout system, έχοντας αρχικά δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα ραδιοφωνικά προγράμματα αυτοματισμού στον κόσμο, το Jazler Radio.Ο δημιουργός τους, Χρήστος Βαλασέλλης, προσέφερε στο Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας την πρώτη version του Jazler Tv η οποία και τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο setup. Αν και στην δεκαετία του 1990-2000 ελάχιστοι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν automation playout system, προκρίθηκε η εγκατάσταση του στο control room μιας και ιστορικά - χρονολογικά είναι τεκμηριωμένο. 


Η αναπαράσταση της ροής προγράμματος ακολουθεί πιστά την broadcast φιλοσοφία της εποχής και μαζί με το Jazler τοποθετείται και ένα Panasonic SVHS για λόγους ασφάλειας στην περίπτωση που το PC αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Στην ίδια rack υπάρχει και ένα switcher (επιλογέας πηγής βίντεο) ώστε να διαχωρίζονται οι πηγές εικόνας και ήχου της ζωντανής παραγωγής και της ροής προγράμματος. Ως επιπλέον επιλογή, το SVHS τροφοδοτεί εκτός από τη ροή και την μίξη εικόνας για προβολή τηλεοπτικών spot ή τίτλων εκπομπής σε ενδεχόμενη βιντεοσκόπηση.   



Vintage Television Station Hellenic Broadcast Museum

Control & Ροή προγράμματος. Ο λογότυπος του τηλεοπτικού σταθμού SBCTV, βρέθηκε πεταμένος στο δάπεδο του καναλιού και τον τοποθετήσαμε στο ανακατασκευασμένο στούντιο. (φωτογραφίες 2023)

Panasonic WJ-5500 Special Effects Generator

Panasonic WJ-5500 Special Effects Generator

Jazler tv playout - Πρώτη έκδοση, δωρεά Χ. Βαλασέλλη

logo generator SAV LGA 200P + LGA100 SOFTWARE w IBM PC.

logo generator SAV LGA 200P + LGA100 SOFTWARE w IBM PC.

Μοντάζ - Beta linear editing 


Όπως προαναφέραμε,το συγκεκριμένο vintage control room αποτελείται από δύο αυτόνομα μέρη, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς ή και μαζί.


Στο δεύτερο μέρος του control room (δεξιά) οριοθετείται το μοντάζ που αποτελείται από δύο beta βίντεο Sony TTV 3565p και Sony TTV3575P μαζί με το Sony PVE-500 Editing Control Unit. Το editing setup ολοκληρώνουν δύο εταλονάζ χρώματος Signal Mng & Process Procamp/Framestore Sony BVR-58, δύο

Sony BVR-50 remote Control TBC Synchronizer, καθώς και μίξη ήχου. 


Λόγο της ύπαρξης του αυτοματισμού ροής, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στο μοντάζ και ένα non linear editing pc με κάρτα matrox  που αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση των beta κασετών ώστε να τροφοδοτείται το playout system με ψηφιοποιμένα βίντεο. 


 

Μοντάζ - Beta linear editing 
Sony TTV 3565p και Sony TTV3575P μαζί με το Sony PVE-500 Editing Control Unit.
Sony PVE-500 Editing Control Unit

Το μοντάζ ολοκληρώνεται με ένα μηχάνημα σχεδιασμένο και συνερμολογημένο από έναν έλληνα. Πρόκειται για την γεννήτρια χαρακτήρων "Relec videowriter 820 character generator" την οποία δημιούργησε ο Μιχάλης Ρίζος.

.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα προέρχεται από την ερτ3 και βρέθηκε στα σκουπίδια ώντας χαρακτηρισμένο ως σκραπ. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός, ότι ενώ ήταν κατεστραμένο, όχι μόνο ανακατασκευάστηκε αλλά διασώθηαν και πολλοί τίτλοι ειδήσεων, scroll κτλ.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δημιουργό του "Relec videowriter 820" κύριο Μιχάλη Ρίζο, μας ανέφερε ότι την εποχή που σχεδίασε και έφτιαξε το συγκεκριμένο μηχάνημα, υπήρχε μεγάλη ζήτηση από εταιρίες παραγωγής ελληνικών βιντεοταινιών που απατούσαν τίτλους αρχής και τέλους.

"Relec videowriter 820 character generator"

Η γεννήτρια γραφικών Relec videowriter 820 character generator, σχεδιασμένη από τον Έλληνα Τεχνικό Μιχάλη Ρίζο. 

"Relec videowriter 820 character generator"

Η γεννήτρια γραφικών Relec videowriter 820 λίγο πριν τοποθετηθεί στο μοντάζ. 

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Έρευνα: Βασίλης Μιστριώτης, διευθυντής Οπτικοακουστικού Κέντρου Πολιτισμού