TV Αιγαίο (TVA) Μυτιλήνης

Ο Νομός Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τηλεοπτικά εντάσσεται στην Περιφερειακή Ζώνη 13, όπου η τηλεοπτική κάλυψη περιλαμβάνει τους νομούς Λέσβου, Λήμνου, Ικαρίας , Σάμου , Χίου.

Ο Νομός Λέσβου περιλαμβάνει 3 νησιά. Την Λέσβο, την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η τηλεοπτική ιστορία του νομού όμως εξελίχθηκε στην Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη με 10 συνολικά καταγεγραμμένους σταθμούς. 

Αυτοί ήταν: Tv Αίολος (Αρχικός) Κανάλι 3 TV Αιγαίο (TVA) Lesvos Tv Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.) TV Μυτιλήνη (TVM) Rage Jayzee Αρχιπέλαγος Αίολος (2022) 

Η δημιουργία του TV Αιγαίο (TVA)το 1990

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Το TV Αιγαίο (TVA) ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια εκπομπής ιδιωτικής τηλεόρασης το 1990 στην Λέσβο με έδρα την Μυτιλήνη. Αποτέλεσε τη συνέχεια των δοκιμαστικών εκπομπών του TV Αίολος (1) και του σταθμού ΚΑΝΑΛΙ 3.

Ο λογότυπος του σταθμού που δημιούργησε ο Χρήστος Βαλασέλλης για το TV Αιγαίο

Ο λογότυπος του σταθμού που δημιούργησε ο Χρήστος Βαλασέλλης για το TV Αιγαίο

Οι μέτοχοι του σταθμού ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος (από το TV Αίολος), ο Νίκος Νησιώτης (από το Κανάλι 3) ο Μανώλης Παζιάνος (2) και ο Μανώλης Γιανακέλος (μετέπειτα ιδιοκτήτης του TVM – TV Μυτιλήνη) ο οποίος έγινε και ο πρόεδρος του σταθμού.

Ο Μανώλης Γιανακέλος διέθετε σημαντικές τεχνικές γνώσεις και είχε μάλιστα τοποθετήσει το 1971 τον πρώτο αναμεταδότη της Ε.Ι.Ρ.Τ. στο νησί στο κανάλι 6 VHS, με αναμετάδοση από την Αλεξανδρούπολη. Tο 1993 αποχώρησε από το TV Αιγαίο και ξεκίνησε τις διαδικασίες δημιουργίας του μακροβιότερου ιστορικά τηλεοπτικού σταθμού της Λέσβου, το TVM – TV Μυτιλήνη. Ταυτόχρονα, εντάχθηκαν δύο ακόμη μέτοχοι στο TV Αιγαίο, οι εργολάβοι Συλιβάνης και Μητρόπουλος.

Το πρόγραμμα και το έμψυχο δυναμικό.

Ο σταθμός ανέπτυξε για τα δεδομένα της εποχής, αλλά και του τοπικού του χαρακτήρα, πλούσιο πρόγραμμα με δελτία ειδήσεων που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κολόζης και η κυρία Παζιάνου, αλλά και άλλες εκπομπές ψυχαγωγικού και αθλητικού χαρακτήρα. Μια χαρακτηριστική εκπομπή ήταν και το τηλεπαιχνίδι “Αλαλούμ’ , όπου ο Γιάννης Συνάνης (3) που το παρουσίαζε δεχόταν τηλεφωνικές ζωντανές παρεμβάσεις από τους τηλεθεατές. Ως τεχνικοί αναφέρονται επίσης οι Νίκος Σάβας και Χρήστος Βαλασέλλης (4).

Το treiler για το δελτίο ειδήσεων του σταθμού TV Αιγαίο (TVA) Μυτιλήνης που δημιούργησε ο Χρήστος Βαλασέλλης. Το συγκεκριμένο project δημιουργήθηκε το 1996 σε υπολογιστή 486 με win95 και η επεξεργασία σε 3d studio (σε dos) και premier. Το ηχητικό μέρος της παραγωγής έγινε σε cool edit.

Μια ακόμα εκπομπή που ανακαλύψαμε και μεταδιδόταν στο TV Αιγαίο το 1997, ήταν η “Rage” (που αργότερα έγινε κανάλι). Στο βίντεο που παραθέτουμε, παρουσιάζεται το ένθετο της εκπομπής "Night Flight" που παρουσίαζε η Αμαλία Καράβη. Μέσα από το βίντεο γνωρίζουμε τα νυχτερινά μαγαζιά της Μυτιλήνης εκείνης της εποχής και πολλά ακόμα.

Βίντεο από την εκπομπή Rage και το ένθετο "Night Flight", που παρουσίαζε η Αμαλία Καράβη στον TVA το 1997.

Κέντρο εκπομπής & εξοπλισμός

Ο σταθμός αρχικά διέθετε μόνο ένα κέντρο εκπομπής στην Μυτιλήνη με ένα μικρό πομπό 3w στο λόφο “κιόσκι” στο κανάλι 21UHF, αλλά στη συνέχεια τοποθέτησε πομπούς και στο όρος Όλυμπος Αγιάσου καλύπτοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σταθμός χρησιμοποιούσε αρχικά amiga 500 για τις κάρτες και τα γραφικά του και στην συνέχεια αγοράστηκε amiga 1200. Το 1996 δημιουργήθηκε επίσης μονάδα Matrox σε έναν υπολογιστή 486. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις κάμερες που υπήρχαν και τις στουντιακές εγκαταστάσεις.

TV Αιγαίο (TVA) δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του και έκλεισε οριστικά το 2001.

Να σημειωθεί, ότι με το ίδιο όνομα TV Αιγαίο (ή Αιγαίο TV) ιστορικά υπήρξαν και άλλοι νησιωτικοί σταθμοί όπως της Σύρου (Αιγαίο Δημοτική τηλεόραση Σύρου) και της Καλύμνου που εκπέμπει ακόμα.

(1) Το TV Αίολος που μετονομάστηκε σε TV Αιγαίο (TV A), δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το Αίολος που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2021.

(2) Ο Μανώλης Παζιάνος πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν εργολάβος δημοσίων έργων.

(3) Ο Γιάννης Συνάνης μετέπειτα δημιούργησε τον Τηλεοπτικό σταθμό Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.), αλλά ο σταθμός έκλεισε και γύρισε στο TVA.

(4) Ο Χρήστος Βαλασέλλης, που η ιστορία του στα τηλεοπτικά δρώμενα του νησιού ήταν πλούσια από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, ήταν ο μετέπειτα ιδιοκτήτης του Rage Tv , Jayzee TV και από το 2021 και του νέου σταθμού Αίολος.

Η έρευνά μας για το κανάλι, συνεχίζεται ακόμη αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες.Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com