© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού
Ο Νομός Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τηλεοπτικά εντάσσεται στην Περιφερειακή Ζώνη 13, όπου η τηλεοπτική κάλυψη περιλαμβάνει τους νομούς Λέσβου, Λήμνου, Ικαρίας , Σάμου , Χίου.
Ο Νομός Λέσβου περιλαμβάνει 3 νησιά. Την Λέσβο, την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η τηλεοπτική ιστορία του νομού όμως εξελίχθηκε στην Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη με 10 συνολικά καταγεγραμμένους σταθμούς.
Αυτοί ήταν: Tv Αίολος (Αρχικός) Κανάλι 3 TV Αιγαίο (TVA) Lesvos Tv Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.) TV Μυτιλήνη (TVM) Rage Jayzee Αρχιπέλαγος Αίολος (2022)
Ο τηλεοπτικός σταθμός TV Μυτιλήνη (TVΜ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 και ιδιοκτήτης του καναλιού ήταν ο Μανώλης Γιανακέλος καθώς και του “Ράδιο Μυτιλήνη 93FM”.
Το 1993 αποχώρησε από το TVA και το 1994 ξεκίνησε το TV Μυτιλήνη (TVΜ) ο οποίος αποτέλεσε τον μακροβιότερο σταθμό της Μυτιλήνης έως και τον Αύγουστο του 2021. Ο Μανώλης Γιανακέλος διέθετε σημαντικές τεχνικές γνώσεις και είχε μάλιστα τοποθετήσει το 1971 τον πρώτο αναμεταδότη της Ε.Ι.Ρ.Τ. στο νησί στο κανάλι 6 VHS, με αναμετάδοση από την Αλεξανδρούπολη.
Σε επικοινωνία που είχε το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας με τον ιδιοκτήτη του σταθμού, μας ανέφερε σημαντικές λεπτομέρειες για το κανάλι.
Το κέντρο εκπομπής του σταθμού ήταν το όρος Προφήτης Ηλίας, στο οποίο μάλιστα αγόρασε οικόπεδο για να τοποθετήσει τις κεραίες του. Όπως μας δήλωσε, είχε περάσει 2 χιλιόμετρα καλώδιο ώστε να ρευματοδοτηθούν οι πομποί μιας και το σημείο δεν διέθετε σύνδεση. Ο σταθμός επίσης είχε και αναμεταδότες στα βουνά Όλυμπος και Λεπέτυμνο Λέσβου καθώς και στην Λήμνο.
Το TV Μυτιλήνη χρησιμοποιούσε τις Panasonic AG-DP800 VHS βιντεοκάμερες (ENG) καθώς και τον μίκτη εικόνας Panasonic WJ-ΜΧ50 έως και το 2005 όπου ο γνωστός στην εποχή του αντιπρόσωπος της Sony κ. Παπαγεωργίου αναβάθμισε τον σταθμό με broadcast μηχανήματα και πιο συγκεκριμένα με τις “θρυλικές” κάμερες Sony DXC 50P (4:3) και τον μίκτη εικόνας της Snell. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός μηχανημάτων (Sony & Snell), έχει πολλές φορές αναφερθεί στα αφιερώματα που πραγματοποιεί το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής ιστορίας και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις που έφτιαχνε ο Παπαγεωργίου.
Με τα συγκεκριμένα μηχανήματα ο σταθμός πραγματοποιούσε παραγωγές έως και την τελευταία ημέρα που εξέπεμπε, πριν πουληθεί και αλλάξει όνομα τον Αύγουστο του 2021. Μάλιστα, τα μηχανήματα του TV Μυτιλήνη, ακόμα υπάρχουν και φυλάσσονται από τον ιδιοκτήτη του όπως μας ανέφερε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία.
Το TV Μυτιλήνη (TVΜ) ανέπτυξε για 27 χρόνια (1994 έως 2021) ένα ολοκληρωμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα τοπικού χαρακτήρα και κυριαρχούσε στην ενημέρωση της Λέσβου.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σινάνης ήταν ένας από τους βασικούς παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων του TVM με πλούσια ιστορία στο χώρο της ενημέρωσης στην Λέσβο.
Ο Γ. Συνάνης στο παρελθόν είχε δημιουργήσει και τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.), καθώς και ήταν παρουσιαστής της εκπομπής "Αλαλούμ" την δεκαετία του 90 στο TV Αιγαίο. Σήμερα, (2022) έχει δημιουργήσει το Lesvos News όπου και παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων διαδικτυακά. Ένας ακόμη δημοσιογράφος που ήταν στο TV Μυτιλήνη και διασώζονται βίντεο, ήταν ο Γιάννης Ευσταθίου. Μία ακόμα δημοσιογράφος που παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων στο κανάλι, ήταν η Μαρία Μαρία Χαδεμένου.
Συνέντευξη του Ηλία Κουνιαρελλη στην TV Μυτιλήνης και τον δημοσιογράφο Γιάννη Σινανη
Συνέντευξη Αθανασίου στην Τηλεόραση Μυτιλήνης και τον Γιάννη Ευσταθίου. 2018
Ένα από τα παλαιότερα βίντεο του TVM που έχουν διασωθεί. Απόσπασμα από ποδοσφαιρικό αγώνα του 2011 ΑΙΟΛΙΚΟΣ - ΧΑΙΔΑΡΙ
Σήματα Idents - TV Μυτιλήνη 2010. Δημιουργός τους ο Χρήστος Βαλασέλλης.
Το TV Μυτιλήνη για μια περίοδο ήταν μέλος του δικτύου της HellasNet όπως και άλλοι περιφερειακοί σταθμοί. Tο πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του πανελλαδικού δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών HELLASNET το δημιούργησε ο εφοπλιστής, Γιάννης Καραγιώργης και περιλάμβανε 11 περιφερειακούς σταθμούς της χώρας. Το Attica TV, τον Alfa, το TVM, το ΕΝΑ, το SITIA, το ΔΙΚΤΥΟ1, το ATLAS, το IRIDA, το Corfu, το TRT και το PLP.
Η συνεργασία δεν ευδοκίμησε και ο σταθμός επανήλθε στον Μανώλη Γιανακέλο.
Το ident του TVM (TV Μυτιλήνη), νυν AEOLOS, την περίοδο που ήταν μέλος του δικτύου της HellasNet.
Η Απελευθέρωση της Λήμνου στο δελτίο ειδήσεων του TV Μυτιλήνη. 2019
Το δελτίο ειδήσεων της Λήμνου στο TV Μυτιλήνη 1-2-2019
Παρουσίαση της "Αιολίς " με συνεντεύξεις μαθητών στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού TV Μυτιλήνη, 2006
Η Μαρία Χαδεμένου παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην Τηλεόραση Μυτιλήνης στις 8 Ιουλίου 2021 λίγο πριν μεταβιβαστεί ο σταθμός. (Συνέντευξη του Βουλευτή Ν.Λέσβου Γιάννη Μπουρνού)
Τον Αύγουστο του 2021 ο Μανώλης Γιανακέλος αποφάσισε να τελειώσει το ταξίδι του στα τηλεοπτικά δρώμενα της Λέσβου μετά από μια πορεία σχεδόν 30 ετών. Μεταβίβασε τις μετοχές του στον Χρήστο Βαλασέλλη, ο οποίος δημιούργησε έναν νέο και σύγχρονο ενημερωτικό κανάλι στην Λέσβο που ονόμασε ΑΙΟΛΟΣ, όνομα που έφερε ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός της Μυτιλήνης το 1989.
Δεν είναι τυχαίο που ο Μανώλης Γιανακέλος κράτησε το TV Μυτιλήνη 27 χρόνια. Στο Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας και μέσα από τα τηλεοπτικά αφιερώματα και τις έρευνες που πραγματοποιούμε, λίγοι ιδιοκτήτες το κατάφεραν.
Ήξερε την τηλεόραση “από την καλή και την κακή της πλευρά”. Και όταν έφτασε η ώρα, έκανε τη δική του έξοδο από ένα επαγγελματικό χώρο που οι δυσκολίες τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό ήταν και είναι μεγάλες.
Η έρευνά μας για το κανάλι, συνεχίζεται ακόμη αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες. Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com