Πάτρα TV - Patra Tv

Ο πρώτος τηλεοπτικός χάρτης [1] στην Πάτρα άρχισε να δημιουργείται στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Οι σταθμοί "εκκίνησης" ήταν το TeleTime, το Super B, το Πάτρα Tv (μετέπειτα Patra tv), η εκκλησιαστική τηλεόραση Λύχνος και ο τηλεοπτικός σταθμός του Τ.Ε.Ι. Πάτρας για τον οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Η δημιουργία του Πάτρα TV

Ο τηλεοπτικός σταθμός Πάτρα TV δημιουργήθηκε από το το δημοσιογράφο και συγγραφέα Παναγιώτη Κωνσταντινόπουλο το 1989.  Υπήρξε εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Πατραϊκά Νέα" (1963), των ημερησίων εφημερίδων "Τα νεώτερα" (1981-82), "Η Ημέρα" των Πατρών (1987-88) και εκδότης της ευρωπαϊκής έκδοσης της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" (1976) στη Φρανκφούρτη.

Δεν υπάρχουν πολλές αναφορές και πληροφορίες για τη δομή του σταθμού και το πρόγραμμά του έως το 2001, χρονιά όπου ο σταθμός εξαγοράζεται από τον εφοπλιστή Αδαμάντιο Πολέμη. (για νομικούς λόγους από 25% Αδαμάντιος Πολέμης, Ευαγγελία Πολέμη, Λεωνίδας Πολέμης και Primary Enterprises Inc.)

Σπάνιο αρχείο του 1997 από το Πάτρα Tv, αρχικής ιδιοκτησίας Τάκη Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος και παρουσιάζει την εκπομπή "Με αίσθημα ευθύνης".

Το τηλεοπτικό πλατώ του Πάτρα TV στις 2/2 1997, επί ιδιοκτησίας Τάκη Κωνσταντινόπουλου

Το τηλεοπτικό πλατώ του Πάτρα TV στις 2/2 1997, επί ιδιοκτησίας Τάκη Κωνσταντινόπουλου

Η αναβάθμιση του Patra Tv

Το Πάτρα Tv μετά και την εξαγορά του από τον Αδαμάντιο Πολέμη, συνέχισε με το ίδιο όνομα στα λατινικά, ως Patra tv. Με μια επένδυση ύψους 4,5 εκ.ευρώ, κίνηση πρωτοφανής στο χώρο της περιφερειακής τηλεόρασης, εκσυγχρόνισε το σταθμό σε όλα τα επίπεδα (υλική υποδομή, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό) και δημιούργησε τις βάσεις για τη νέα του πορεία.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2002 εγκαινίασε το ανανεωμένο του πρόσωπο με ένα πολύωρο ζωντανό πρόγραμμα κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις του κοινού αλλά και υψηλή τηλεθέαση. Γενικός διευθυντής ορίστηκε ο γνωστός από τις παιδικές παραγωγές της ΕΡΤ Νίκος Πιλάβιος.

Το τηλεοπτικό πλατώ του Patra TV μετά την επένδυση ύψους 4,5 εκ.ευρώ από τον Αδαμάντιο Πολέμη

Το τηλεοπτικό πλατώ του Patra TV μετά την επένδυση ύψους 4,5 εκ.ευρώ από τον Αδαμάντιο Πολέμη

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα μας πληροφορούν ότι δημιουργήθηκε ολοκληρωμένο τηλεοπτικό στούντιο με sony broadcast κάμερες σειράς DCX ενώ το contol room ήταν πλήρως οργανωμένο με τον τηλεοπτικό μίκτη Snell Wilcox.

Από το αρχείο της ιστοσελίδας του σταθμού, ενημερωνόμαστε ότι όλες οι βαθμίδες του σταθμού ήταν ψηφιακές, ο ήχος στερεοφωνικός ενώ η ροή των διαφημίσεων και των τρέϊλερ διεκπεραιώνονταν μέσω server.

Οι εγκαταστάσεις είχαν συνολικό εμβαδόν 800 τ.μ. και περιλάμβαναν: δύο τηλεοπτικά πλατώ, τρεις σουίτες digital editing και post production, αίθουσα master control, αίθουσα ροής, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκη σκηνικών, αίθουσα σύνταξης, χώρο υποδοχής και γραφεία διοίκησης. Παράλληλα, εκτός από αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού διαθέτουμε και ένα πλήρες ψηφιακό πεντακάμερο Van εξωτερικών μεταδόσεων και παραγωγών.

Το Patra Tv διέθετε teleprompter της εταιρίας Autoscript

Το Patra Tv διέθετε teleprompter της εταιρίας Autoscript

Patra Tv: Διακρίνουμε broadcast κάμερες σειράς DXC

Patra Tv: Διακρίνουμε broadcast κάμερες σειράς DXC

Το control room του Patra Tv μετά την αναβάθμιση του σταθμού από τον νέο ιδιοκτήτη Αδαμάντιο Πολέμη. Διακρίνουμε τον τηλεοπτικό μίκτη Snell Wilcox

Το control room του Patra Tv μετά την αναβάθμιση του σταθμού από τον νέο ιδιοκτήτη Αδαμάντιο Πολέμη. Διακρίνουμε τον τηλεοπτικό μίκτη Snell Wilcox

Στην κονσόλα του σταθμού, ο Χρήστος Ορτέντζιο

Στην κονσόλα του σταθμού, ο Χρήστος Ορτέντζιο

Μέσα στο control room

Μέσα στο control room

Βραδινή ροή προγράμματος του Patra Tv

Βραδινή ροή προγράμματος του Patra Tv

Γιώργος Σταματόπουλος παρέα με τον Thanasis Millas και το Δημήτρη Σπαλιαρα το 2002 ήταν οι τεχνικοί του Τηλεοπτικού Σταθμού PATRA TV

Γιώργος Σταματόπουλος παρέα με τον Thanasis Millas και το Δημήτρη Σπαλιαρα το 2002 ήταν οι τεχνικοί του Τηλεοπτικού Σταθμού PATRA TV

Γεωγραφική κάλυψη

To Patra ΤV ειχε δυνατό σήμα και μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη. Εξέπεμπε στη Β. Πελοπόννησο και στη Ν.Δ Ελλάδα , στα Ιόνια Νησιά και στην Ηλεία με την βοήθεια τεσσάρων πομπών: στο Δασύλλιο (Πάτρα), στον Παλαιοπλάτανο (Ναύπακτο), στον Αίνο (Κεφαλλονιά) και την Ακράτα. Η υψηλή τεχνολογία αλλά και η διασπορά των πομπών του, έδιναν την δυνατότητα σε κάθε δέκτη, από το μεγάλο αστικό κέντρο μέχρι το απόκρυμνο χωριό, να έχει καθαρή εικόνα η ποιότητα της οποίας ήταν εξαιρετική.

Διασωθέντα Βίντεο

Έχουν διασωθεί πολλά βίντεο από Patra Tv. Επιλέγουμε τα πιο χαρακτηριστικά.

Εκπομπή Bizz News στο patra Tv.Μια από τις τελευταίές εκπομπές του σταθμού στις 13.04.2011 (Βίντεο Christina Katsouli)

Δελτίο ειδήσεων του Patra Tv το (ενδεχομένως το 2011)

2002. Εκπομπή Πολιτική Γυμναστική. Διακρίνουμε παλιό λογότυπο

2002. Τηλεοπτικό τρέιλερ του σταθμού.

Δελτίο ειδήσεων από το Patra TV

PATRA TV News intro 2009

Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Patra tv 26/04/11

Ρεπορτάζ του Patra Tv που φαίνεται ο εξοπλισμός του σταθμού

Η φθίνουσα πορεία και το κλείσιμο του Patra Tv

Τον Ιούλιο του 2006, ο Αδαμάντιος Πολέμης αποφάσισε να αναστείλει τις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού και να προβεί σε μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών, αλλά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του σταθμού. 

Το Μάρτιο του 2008 ο Θανάσης Λάλας και ο Γιώργος Πανόπουλος (ιδιοκτήτες από το 2006 της ιστορικής εφημερίδας Πελοπόννησος) συμφώνησαν να αγοράσουν το κανάλι και μάλιστα το ανακοίνωσαν στους εργαζομένους, αλλά την τελευταία στιγμή και αυτό το deal ναυάγησε.

Στις 28 Μαΐου του 2008, η γενική συνέλευση των μετόχων του Patra TV αποφάσισε το κλείσιμο και την οικονομική εκκαθάριση του σταθμού και στις 6 Ιουνίου προχώρησε στην απομάκρυνση μέρους του τεχνικού εξοπλισμού του καναλιού. Οι εργαζόμενοι, όπως και πριν δυο χρόνια, προχώρησαν σε κατάληψη του σταθμού και εκπομπές, αλλά η ιδιοκτησία αρχικά έθεσε εκτός λειτουργία τον πομπό και στη συνέχεια αποφάσισε την επαναλειτουργία του καναλιού με κανονικό πρόγραμμα. 

Τελικά το κανάλι ανέλαβαν οι Χριστόπουλος και Κουνάβης με τον δεύτερο σύντομα να αποχωρεί και τη θέση του να αναλαμβάνει ο κύριος Ρογλάκης.

Ο σταθμός δυστυχώς ακολούθησε την καθοδική πορεία που πολλοί τοπικοί σταθμοί αντιμετώπισαν όταν αποχωρούσε "η κινητήριος οικονομική δύναμη" και έτσι, μετά την αποχώρηση του κ. Α. Πολέμη δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει όπου και τελικά έκλεισε οριστικά το 2011.



"Το νέο Patra Tv που δεν είναι Patra Tv"


Στις 17 Νοεμβρίου 2022 στην Πάτρα ξεκίνησε τη λειτουργία του ψηφιακά ένας ακόμα τηλεοπτικός σταθμός με το όνομα Patra Tv, αλλά δεν σχετίζεται με τον παλιό σταθμό.


Ο νέος σταθμός εξαγόρασε τη συχνότητα του PLP TV (με έδρα τον Πύργο Ηλίας) και μετονομάστηκε σε Patra Tv μιας και οι παλιοί ιδιοκτήτες του "πραγματικού" Patra Tv δεν είχαν κατοχυρώσει την ονομασία και το σήμα. Το γεγονός αποδεικνύει άλλωστε η άδεια του με το όνομα Cosmos Telecommunication, Cinematographic, Advertising, Television and Editorial SA, που ουδεμία σχέση έχει με εκείνη του παλιού Patra Tv.  Ιστορικά λοιπόν το νέο Patra Tv δεν αποτελεί συνέχεια του παλιού. 

Σχετικά
Δημοσιευματα της εποχής αναφέρουν λεπτομέρειες για την "πολυτάραχη" ζωή του σταθμού. 

Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com

Σημειώσεις

[1] Ο αρχικός τοπικός τηλεοπτικός χάρτης της Πάτρας, στη συνέχεια εμπλουτίζεται και με τα κανάλια των όμορων νομών, μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώνεται και δημιουργείται ο περιφερειακός πλέον τηλεοπτικός χάρτης της "Ζώνης 6" (Πελοπόννησο– Νότιο Ιόνιο – Νότια Στερεά Ελλάδα – Κύθηρα) που εκπέμπουν συνολικά σήμερα 15 τηλεοπτικοί σταθμοί και που αποτελείται από τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Αναλυτικά οι σταθμοί αυτοί έως σήμερα 21/02/2022 είναι:
ΗΛΕΚΤΡΑ (Έδρα Κόρινθος)
ACHAIA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (Έδρα Κόρινθος)
AXION (Έδρα Κόρινθος)
SUPER (Έδρα Κόρινθος)
BEST (Έδρα Καλαμάτα)
Α.ΝΕΤ (Έδρα Καλαμάτα)
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ TΗΛΕΟΡΑΣΗ (Έδρα Καλαμάτα)
IONIAN (Έδρα Πάτρα)
SUPER B ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (Έδρα Πάτρα)
ΛΥΧΝΟΣ (Έδρα Πάτρα)
ART (Έδρα Άρτα)
LEPANTO ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
PLP RTP ΚΕΝΤΡΟ
ΟΡΤ TELEVISION

Αξιολόγηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την αξιολόγηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από το κοινό διεξήχθη για πρώτη φορά από τις 4 έως και τις 13 Μαρτίου 2019 σε δείγμα 500 ατόμων, από την εταιρεία Focus Bari. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 66% των ερωτώμενων ενδιαφέρεται πολύ και αρκετά να ενημερώνεται από τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς για θέματα και δρώμενα που αφορούν το νομό που κατοικεί, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Νησιών του Ιονίου. Στις παρακάτω κάρτες μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποια κανάλια προτιμούν οι τηλεθεατές με αναλυτικά στοιχεία.