Ανεξάρτητη τηλεόραση Αθηνών - A.TV

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Ποιος ήταν άραγε ιστορικά ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός στην Ελλάδα??

Πολλοί θα απαντούσαν η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100 αλλά από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας, είναι το TV ΣΕΡΡΕΣ  (1987) και ενδέχεται να μπορεί να προταθεί και η "Ανεξάρτητη τηλεόραση Αθηνών". (ή Αθήνα Ανεξάρτητη Τηλεόραση)

Και αυτό, γιατί μπορεί ιστορικά να έχει καταγραφεί ως πρώτη εκπομπή (RF) ιδιωτικής τηλεόρασης στις 31 Δεκεμβρίου 1988 από τον TV100, αλλά το TV ΣΕΡΡΕΣ είχε εκπέμψει για πρώτη φορά το 1987 και η "ATV" αποτελούσε έναν οργανωμένο τηλεοπτικό σταθμό που ξεκίνησε τις παραγωγές το 1988, με τη διαφορά ότι δεν εξέπεμπε αλλά "μεταδιδόταν" αρχικά με βιντεοκασέτες που διακινούσε. (Κάτι ανάλογο έκανε και ο Καρατζαφέρης πριν το tele city).

 Ο "A.TV" ήταν ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων. Όπως προαναφέραμε, ο σταθμός στην αρχή δεν εξέπεμπε σήμα από πομπό, αλλά στη συνέχεια - και για μικρό χρονικό διάστημα - οι παραγωγές του μεταδίδονταν σε κοινή συχνότητα με το TV PLUS, του δήμου Πειραιά. (Μια άλλη τηλεοπτική ιστορία)

Από τα αρχεία διαπιστώνουμε ότι κατείχε καλή τεχνολογική υποδομή για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Στην ανεξάρτητη τηλεόραση Αθηνών πρωτοεμφανίστηκαν ορισμένοι από τους περισσότερο αναγνωρίσιμους δημοσιογράφους των τελευταίων ετών, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης, η Ρίκα Βαγιάνη, ο Στάμος Ζούλας, κα. Ο σταθμός ολοκλήρωσε γρήγορα την παρουσία του στα τηλεοπτικά δρώμενα στα μέσα του 1989.

Το στούντιο εκπομπών της Ανεξάρτητης Τηλεόρασης Αθηνών. Πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη σκηνογραφία της εποχής.

Το στούντιο εκπομπών της Ανεξάρτητης Τηλεόρασης Αθηνών. Πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη σκηνογραφία της εποχής.

Η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της  Ρίκα Βαγιάνη στην Ανεξάρτητη Τηλεόραση Αθηνών. Η εκπομπή είχε θεματολογία την μόδα. Στην φωτογραφία επίσης αποτυπώνεται και μια στουντιακή broadcast κάμερα γαι την οποία δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της Ρίκα Βαγιάνη στην Ανεξάρτητη Τηλεόραση Αθηνών. Η εκπομπή είχε θεματολογία την μόδα. Στην φωτογραφία επίσης αποτυπώνεται και μια στουντιακή broadcast κάμερα γαι την οποία δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Διασωθέντα βίντεο

Ακολούθως παρακολουθείστε αποσπάσματα από τις εκπομπές της Ανεξάρτητης Τηλεόρασης Αθήνών καθώς και μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ στο κανάλι.

Από το αρχείο της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα από την εκπομπή "Ριμεικ" ανακαλύπτουμε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην τηλεόραση "A.TV"

Απόσπασμα από την Ανεξάρτητη Τηλεόραση Αθηνών.Δελτίο ειδήσεων και σήμα σταθμού. Ο Στάμος Ζούλας και ο Θάνος Οικονομόπουλος μας εύχονται Καλή Χρονιά.. Μεταδόθηκε 01 Ιανουαρίου 1989. Βίντεο FORD231

Εκπομπή μόδας με την Ρίκα Βαγιάννη στην Ανεξάρτητη Τηλεόραση Αθηνών Α.TV - Όπως θα διαπιστώσετε η εκπομπή έχει τη δομή μιας σύγχρονης παρουσίασης με ρεπορτάζ κα. Βίντεο Mike T Retro

Ιστορική εκπομπή της Α.TV για την δορυφορική τηλεόραση. Βίντεο Mike T Retro

Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com