ΤΗΛΕΤΩΡΑ

Εισαγωγικά, θεωρούμε σημαντικό να σας αναφέρουμε τα εξής:
Το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας δεν αναλύει, απορρίπτει ή επιβραβεύει το πρόγραμμα κάθε σταθμού που παρουσιάζει. Οι αναφορές αποτελούν ιστορικές καταγραφές με επίκεντρο την τηλεοπτική ιστορία και μόνο.

Η έρευνά μας για το ΤΗΛΕΤΩΡΑ συνεχίζεται ακόμη, αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες τεχνικές πληροφορίες. Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Η ίδρυση

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΤΗΛΕΤΩΡΑ ιδρύθηκε το 1992 από τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας "Ελεύθερη Ώρα", Γρηγόρη Μιχαλόπουλο.

Ο σταθμός είχε διαμορφώσει έντονο πολιτικό προφίλ, με ακροδεξιό - φιλοβασιλικό ιδεολογικό υπόβαθρο στις εκπομπές που παρουσίαζε, ενώ η πολυτάραχη πορεία του δημιουργού του τον οδήγησε ακόμη και στην φυλακή. (Διαβάστε σχετικό άρθρο ΕΔΩ )

Το ΤΗΛΕΤΩΡΑ εξέπεμπε σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κέα, Άνδρο, Κορινθία, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο ιδιοκτήτης του ΤΗΛΕΤΩΡΑ Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, είχε δικές του εκπομπές (Αφύλακτη Διάβαση και Σε Εθνική Ευθεία) για εννιά χρόνια.

Ο ιδιοκτήτης του ΤΗΛΕΤΩΡΑ Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, είχε δικές του εκπομπές (Αφύλακτη Διάβαση και Σε Εθνική Ευθεία) για εννιά χρόνια.

Το πρόγραμμα του ΤΗΛΕΤΩΡΑ

Το πρόγραμμα του ΤΗΛΕΤΩΡΑ κυρίως ήταν πολιτικού και θρησκευτικού περιεχομένου και είχε αποκτήσει το δικό του τηλεοπτικό κοινό και μάλιστα με μεγάλη θέαση. Μια ιστορική εκπομπή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "ορόσημο" για το σταθμό, ήταν η συνέντευξη του Στυλιανού Παττακού στον Γρηγόρη ΜΙχαλόπουλο. Η εκπομπή αυτή διασώζεται και την παραθέτουμε ως μέρος της έλληνικής τηλεοπτικής ιστορίας της Ελλάδας. Ο κάθε θεατής, εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Μια άλλη εκπομπή που δίνει το στίγμα του σταθμού, ήταν με την Μαρία Δουράκη που έφερε τον τίτλο "Για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία". Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα (λεπτό 29) όπου ο καλεσμένος μιλάει για τη μεταθανάτια εμπειρίας μιας γυναίκας.

Συνέντευξη του Στυλιανού Παττακού στον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, στο κανάλι Τηλετώρα. Παρεμβαίνει ο Δημήτρης Παπαποστόλου. 

Η εκπομπή με τίτλο "Για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία" με την Μαρία Δουράκη στις 10-11-96

Μια ακόμα εκπομπή που μετέδιδε το ΤΗΛΕΤΩΡΑ ήταν η "Αφύλακτη Διάβαση" που παρουσίαζε ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος. Η συγκεκριμένη εκπομπή που παραθέτουμε ήταν στις 19-01-98 με καλεσμένη την Μαρία Δουράκη και θέμα "ο αγώνας κατά του χαράγματος 666"

Ένα ακόμη ιστορικό βίντεο του σταθμού που διασώζεται, είναι μια διαφήμιση για την έκδοση του βιβλίου "Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος" που "απεικονίζει" το ξεκάθαρο ιδεολογικό πλαίσιο του καναλιού ΤΗΛΕΤΩΡΑ.

19-01-98. Η εκπομπή Αφύλακτη Διάβαση, με θέμα: "ο αγώνας κατά του χαράγματος 666"

Διαφήμιση για την έκδοση του βιβλίου "Βασιλεύς Κωνσταντίνος"

Το ΤΗΛΕΤΩΡΑ -πέρα των άλλων - παρουσίαζε και μουσικές εκπομπές. Μια εκπομπή για το δημοτικό τραγούδι που διασώζεται, είναι από τις 22/11/1998 με τίτλο, "Το Δημοτικό Τραγούδι στις Ρίζες του".

Την εκπομπή παρουσίαζε ο Γιώργος Μπολολιάς και στο συγκεκριμένο επεισόδιο συμμετείχαν οι: Κώστας Ζαφειρόπουλος κλαρίνο, Ηλίας Οικονόμου τραγούδι, Δημήτρης Κόκκινος βιολί, Μανώλης Μπάλας λαούτο, Γιάννης Παπανικολάου τουμπερλέκι.

22/11/1998 - Εκπομπή , "Το Δημοτικό Τραγούδι στις Ρίζες του"

Τηλεοπτικό σποτ Τηλετώρα - Tiletora Indent 1998

Τηλετώρα. Χριστουγεννιάτικο σποτ (Greek Tv indent Titetora)

Η γνωστή δημοσιογράφος Ρίτσα Μπιζόγλη "ξεκίνησε' την δημοσιογραφική της καριέρα από το Τηλετώρα, παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. 

Ο σταθμός μετέδιδε επίσης και ιατρικές εκπομπές, μια από τις οποίες διασώζεται και πιο συγκεκριμένα του 1992 που είχε ως θέμα τις μεταμοσχεύσεις, τον εγκεφαλικό θάνατο και τη δωρεά οργάνων. Καλεσμένος ο ιατρός Κυπριανός Χριστοδουλίδης.

Η Ρίτσα Μπιζόγλη στο κανάλι ΤΗΛΕΤΩΡΑ

Το σήμα (indent) του ΤΗΛΕΤΩΡΑ το 1992

Ιατρική εκπομπή 1992 με θέμα τις μεταμοσχέυσεις. (Α Μέρος)

Ιατρική εκπομπή 1992 με θέμα τις μεταμοσχέυσεις. (Β Μέρος)

Ο λογότυπος του μικροφώνου στο ΤΗΛΕΤΩΡΑ

Τα γραφικά στο ΤΗΛΕΤΩΡΑ από υπολογιστή Amiga

Το τέλος του ΤΗΛΕΤΩΡΑ

Τον Ιανουάριο του 2000 ο σταθμός ΤΗΛΕΤΩΡΑ εξαγοράστηκε από τον τότε ιδιοκτήτη του Alpha TV Στάθη Τσοτσορό και μετονομάστηκε σε POLIS, ενώ ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος έγινε ο αντιπρόεδρος του σταθμού.

Σημείωση: Μετά την πώληση του, το Τηλετώρα επιχείρησε να εκπέμψει από το 3 VHF (που ήταν και παλιά συχνότητα του Σκαϊ, πριν γίνει Alpha). Δεν κράτησε όμως για πολύ η εκπομπή και η ΕΕΤΤ μέσα στο 2000 κατέσχεσε τα μηχανήματα και από τότε δεν λειτουργήσε ξανά.

Το 2003 ο σταθμός μετονομάστηκε σε TV Cosmopolis ή TVC και το καλοκαίρι του 2005, ο σταθμός έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ (μαζί και με το συνεργαζόμενο Cosmos TV) μεταβιβάστηκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και προσωρινά του δόθηκε για δεύτερη φορά η ονομασία POLIS.

Τον Δεκέμβριο του 2003 το κανάλι μετονομάστηκε σε Channel 9. Το στήσιμο του καναλιού το είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, αλλά αυτό είναι μια άλλη τηλεοπτική ιστορία. 


Το 2018 που άλλαξε ιδιοκτησία και πουλήθηκε στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ, ενώ το 2022 πουλήθηκε το στον επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη (πρώην ιδιοκτήτη του Action 24) και μετονομάστηκε σε ONE Channel που ήδη εξέπεμπε από το 2019 δορυφορικά μέσω της NOVA και της COSMOTE TV και καλωδιακά μέσω του Vodafone TV.

Το μοναδικό διασωθέν στοιχείο του παλιού τηλεοπτικού σταθμού ΤΗΛΕΤΩΡΑ είναι μια κάμερα Sony DXC-537 (σε άριστη κατάσταση) που και μας παραχώρησε στο μουσείο ο τεχνικός διευθυντής του σταθμού εκείνης της εποχής, George Theodorakakis

Ιστορικές αναφορές

Μια διάταξη της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη για την άδεια μη κρατικής τηλεοράσεως του νόμου 1866/89, φέρει μια πανστρατιά τοπικών καναλιών περιορισμένης εμβέλειας ανά την Ελλάδα, διασπαρμένων στο ευρύ φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Πιο συκεκριμένα, στην 4η παράγραφο αναφέρονται τα εξής: "Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης"

Ένας από τους σταθμούς που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την διάταξη ήταν και το Τηλε Τώρα.

Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com