22 Jan. 2022

Μια πολύπλοκη και αλληλένδετη τηλεοπτική ιστορία 11 τηλεοπτικών σταθμών

Μια πολύπλοκη και αλληλένδετη τηλεοπτική ιστορία 11 τηλεοπτικών σταθμών με κοινό παρονομαστή 2 συχνότητες.

Η ιστορία είναι τόσο πολύπλοκη που θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση με 2 αλληλένδετα σχεδιαγράμματα :

1ο Σχεδιάγραμμα:

STV - Shop TV - Body in Balance - Zoom (& GRTV) - ΑΒ Channel - πρώην Extra - Νέο Κανάλι "Ε" (Επίσημη άδεια συχνότητας, Star Ελληνική Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε)

2ο Σχεδιάγραμμα:

Κανάλι 67 - Κανάλι 40 - Extra 3- Extra - AB Channel (Επίσημη άδεια συχνότητας, Excom Κομμιουνικέισον Τεχνόλοτζι Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεόρασης

Τα 2 αυτά σχεδιαγράμματα "τέμνονται" στο κανάλι EXTRA που παραχώρησε το 2018 τη συχνότητα του στο περιφερειακό Νέο Κανάλι "Ε", ενώ το extra συνέχισε την εκπομπή του παίρνοντας τη συχνότητα του AB Channel που και αυτό είχε μια μακρά ιστορία μεταβιβάσεων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το Νέο Κανάλι "Ε" δεν είχε καμία σχέση με το πανελλήνιας εμβέλειας Epsilon TV του Φίλιππου Βρυώνη και σημερινό Open TV - Σαββίδη.

Αλλά ας ξεκινήσουμε αναλυτικά την ιστορία του πρώτου σχεδιαγράμματος.

1ο Σχεδιάγραμμα:

Το πρώτο κανάλι στη συχνότητα ξεκίνησε τη λειτουργία του με το όνομα Star Channel ή αλλιώς STV και ήταν κανάλι με πρόγραμμα τηλεπωλήσεων.

Το 2008 μετονομάστηκε σε Shop TV, μεταδίδοντας το ίδιο πρόγραμμα.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2011, μετατρέπεται στην Ελληνική έκδοση του Βρετανικού Body in Balance, προβάλλοντας πρόγραμμα γιόγκα. (ο σταθμός αργότερα μεταφέρθηκε στον OTE TV έως και σήμερα)

Στα τέλη του 2012 πωλείται στον ιδιοκτήτη του Extra Channel, Φίλιππο Βρυώνη και από τις 25 Οκτωβρίου της χρονιάς εκείνης, λειτουργεί με 2 ονόματα (Zoom TV και GR), προβάλλοντας ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Το GR TV ήταν ο διαδικτυακός τηλεοπτικός σταθμός του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που ουσιαστικά αναμετέδιδε το πρόγραμμα του στον ZOOM TV αλλά και σε πολλά τοπικά κανάλια της επαρχίας. Παρά το γεγονός ότι η επένδυση ήταν μεγάλη, ο σταθμός GRTV δεν πέτυχε και έτσι ουσιαστικά σταμάτησε και οι εκπομπές του μεταφέρθηκαν στο EXTRA και στο "Ε".

Και εδώ ξεκινάει ακόμη ένας "χαμός"...

Το ZOOM, μετά τη συνεργασία του με το GRTV, συνέχισε τις μεταδώσεις του ουσιαστικά χωρίς πρόγραμμα παρά μόνο με εκπομπές τηλεπωλήσεων. Την 1η Αυγούστου 2014, μετονομάζεται για τέταρτη φορά, σε ΑΒ (Action Broadcast) Channel.

Το 2018 γίνεται ανταλλαγή στις συχνότητες των δύο, κοινής ιδιοκτησίας περιφερειακών καναλιών, (το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «κόλπο γκρόσο» από τον ιδιοκτήτη Βρυώνη, εμφανίζοντας πρώτο το όνομα AB, από όλα τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής) και έτσι στις 4 Ιουνίου του 2018, το Νέο Κανάλι "Ε" αντικατέστησε το Extra Channel το οποίο επανήλθε στις συχνότητες του AB Channel.

Στις 31 Οκτωβρίου 2018 μετονομάζεται για έκτη φορά στο τωρινό Νέο Epsilon με μικρές αναβαθμίσεις στο πρόγραμμα του.

Και κάπου εδώ πάμε στο 2 σχεδιάγραμμα που μας περιγράφει την ιστορία του παλιού extra που άλλαξε συχνότητα και πήρε του ΑΒ, μιας και τη δική του την πήρε το Νέο κανάλι "Ε"... Χαμός?

Το 1993 μετονομάστηκε σε Κανάλι 40: Κοινωνική και Οικολογική Τηλεόραση ή Πράσινη Ελλάδα, λόγω της μεταφοράς της συχνότητας των 40 UHF ενώ στα τέλη του 2000 πωλήθηκε στον εκδότη Γιώργο Κουρή και στις 8 Ιανουαρίου 2001, για πρώτη φορά ονομάστηκε Extra Channel, ενώ τον Αύγουστο του 2003 ονομάστηκε Extra Channel 3.

Το 1990 ο Βασίλης Λεβέντης ιδρύει το "κανάλι 67". Το όνομα πήρε από το κανάλι UHF 67 από το οποίο μεταδιδόταν ο σταθμός από το ραδιοφωνικό κέντρο της Πάρνηθας. Το πρόγραμμα του σταθμού ήταν κυρίως μουσική και πολιτικά προγράμματα του Βασίλη Λεβέντη.

Στις 5 Φεβρουαρίου το 2013 μετονομάστηκε και πάλι σε Extra Channel, στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους μετονομάστηκε ξανά σε Extra 3 και την 1η Αυγούστου 2014 μετονομάστηκε ξανά ως Extra Channel. Ο Βασίλης Λεβέντης διατηρεί ακόμα ποσοστά στον σταθμό.

Πολύπλοκο? Μάλλον... και για να κλείσουμε με κάτι εύθυμο, υπάρχει και τρίτο κανάλι "E" (Epsilon) που μάλιστα είναι και το πιο παλιό... Πρόκειται για το "Ε" Στερεάς Ελλάδας, ιδιοκτησίας Πανταζόπουλου. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μελλοντική ιστορία.