16 Feb. 2022

"Ανεξάρτητη τηλεόραση Αθηνών" A.TV - Ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός στην Ελλάδα?

Ποιος ήταν άραγε ιστορικά ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός στην Ελλάδα?

Και αυτό, γιατί μπορεί ιστορικά η πρώτη εκπομπή (RF) ιδιωτικής τηλεόρασης να πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1988 από τον TV100, αλλά η "ATV" αποτελούσε έναν οργανωμένο τηλεοπτικό σταθμό που ξεκίνησε τις παραγωγές επίσης το 1988, με τη διαφορά ότι δεν εξέπεμπε αλλά "μεταδιδόταν" αρχικά με βιντεοκασέτες που διακινούσε. (Κάτι ανάλογο έκανε και ο Καρατζαφέρης πριν το tele city).

Πολλοί θα απαντούσαμε η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100 - και ορθά σε ένα βαθμό - αλλά από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας, ενδέχεται να μπορεί να προταθεί ως πρώτος ιδιωτικός σταθμός, η "Ανεξάρτητη τηλεόραση Αθηνών". (Αθήνα Ανεξάρτητη Τηλεόραση)

Ο "A.TV" ήταν ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων. Όπως προαναφέραμε, ο σταθμός στην αρχή δεν εξέπεμπε σήμα από πομπό, αλλά στη συνέχεια - και για μικρό χρονικό διάστημα - οι παραγωγές του μεταδίδονταν σε κοινή συχνότητα με το TV PLUS, του δήμου Πειραιά. (Μια άλλη τηλεοπτική ιστορία)

Από τα αρχεία διαπιστώνουμε ότι κατείχε καλή τεχνολογική υποδομή για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Στην ανεξάρτητη τηλεόραση Αθηνών πρωτοεμφανίστηκαν ορισμένοι από τους περισσότερο αναγνωρίσιμους δημοσιογράφους των τελευταίων ετών, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης, η Ρίκα Βαγιάνη, Ο Στάμος Ζούλας, κα. Ο σταθμός ολοκλήρωσε γρήγορα την παρουσία του στα τηλεοπτικά δρώμενα στα μέσα του 1989.

Από το αρχείο της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα από την εκπομπή "Ριμεικ" ανακαλύπτουμε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην τηλεόραση του "A.TV" Παραθέτουμε βίντεο αρχείου στο https://www.youtube.com/watch?v=n6ijiyaqv74&t=2184s

Επίσης, έχουν διασωθεί και άλλα βίντεο του σταθμού. Δείτε:

https://www.youtube.com/watch?v=QeliG4Yus2k ( Ρεπορτάζ για μόδα, Ρίκα Βαγιάννη)

https://www.youtube.com/watch?v=o4N26mfy21g (Δελτίο ειδήσεων και σήμα σταθμού)

https://www.youtube.com/watch?v=DhLnpj3y9cU (Ιστορική εκπομπή για την δορυφορική τηλεόραση)