Η τηλεοπτική ιστορία της Βορείου Κορέας

Η Βόρεια Κορέα έχει τέσσερεις τηλεοπτικούς σταθμούς.

O πρώτος και "κεντρικός" τηλεοπτικός σταθμός της χώρας ονομάζεται KCTV (Korean Central Television), ξεκίνησε την λειτουργία του το 1963 και πραγματοποίησε την πρώτη έγχρωμη μετάδοση το 1974. Αρχικά ο σταθμός ονομαζόταν Pyongyang Television, στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "Central Televison Broadcasting System" και το 1977 σε KCTV. Ο σταθμός μεταδίδεται σε ολόκληρη την χώρα.


Εικόνες (αριστερά) από το εσωτερικό του KCTV έχουν δημοσιευτεί μία φορά μόνο και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς του 2012, όταν η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας έκανε ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό και πήρε συνέντευξη από την Ri Chun Hui, πιθανώς την πιο διάσημη παρουσιάστρια του KCTV. Υπάρχει ακόμη μια φωτογραφία, της ίδιας χρονιάς, όταν το CCTV (Κίνα) δώρισε εξοπλισμό στο KCTV αλλά πολλοί αμφισβητούν την εγκυρότητα της.


Δεν είναι σαφές αν το KCTV μεταδίδεται επίγεια σε υψηλή ευκρίνεια HD αν και δορυφορικά μεταδίδεται HD. Στα live streaming όμως παρατηρούμε μια μικτή κατάσταση, δηλαδή κάποιες εκπομπές μεταδίδονται σε υψηλή ευκρίνεια HD και άλλες σε SD. Επίσης, οι γεννήτριες γραφικών είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι SD.


Ένας δεύτερος τηλεοπτικός σταθμός που εκπέμπει τοπικά, στη Pyongyang, είναι ο Ryongnamsan Educational TV που ουσιαστικά αποτελεί ένα κανάλι για νέους φοιτητές. Αναφορές από τουρίστες αναφέρουν ότι μεταδίδεται σε λίγες περιοχές γύρο από το πανεπιστήμιο Kim Il Sung, όπου και είναι το στούντιο του. Το όνομα του μάλιστα το πήρε από τον λόφο που βρίσκεται το πανεπιστήμιο, Ryongnam Hill. Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 1971 με το όνομα "Kaesong Television" και το 1997 μετονομάστηκε σε "Korea Cutlure and Education Televison". Το κανάλι εκπέμπει 5 ημέρες την εβδομάδα.

Το τρίτο κανάλι που εκπέμπει στην Βόρεια Κορέα είναι το "Sports Television" όπου εκπέμπει μόνο τα Σαββατοκύριακα για λίγες ώρες την ημέρα (6μμ - 10μμ) με στόχο την ανάπτυξη αθλητικής κουλτούρας των νέων, αλλά και την αθλητική ενημέρωση.


Το τέταρτο κανάλι που μεταδίδεται επίσης τοπικά στην πρωτεύουσα, είναι το Mansuda. Παρέχει ψυχαγωγικό πρόγραμμα και συχνά και ξένες ταινίες (κυρίως κινέζικες) Είναι ένας δημοφιλής σταθμός για τους κατοίκους της Pyongyang.


Στην Β. Κορέα έχει αναπτυχθεί από το 2015 και IPTV που ονομάζεται Manbang. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μεταδίδονται οι 4 τηλεοπτικοί σταθμοί που αναφέραμε, αλλά και on demand προγράμματα.